Tredje Natur vinder projekt i Inabe, Japan.

Mens byerne lukkede ned under Coronakrisen, arbejdede et blandet dansk og japansk designteam intenst med et bæredygtigt turismeprojekt beliggende på kanten af Japans mest befolkede områder. Projektet markerer et nyt skift mod regenerativ turisme med lav påvirkning af klima og natur, og fokuserer på at udvikle regioner bæredygtigt.

De danske arkitekter Tredje Natur, japanske ingeniører Structured Environment og bæredygtighedseksperterne Henrik Innovation vandt konkurrencen, der blev lanceret af det utraditionelle privat-offentlige samarbejde mellem det danske outdoorbrand Nordisk og byrådet i Inabe i Japan.

Den nye eventyrpark består af tre områder: en overnatning med hytter og plateuer til glamping, et område langs flodmundingen, hvor du kan slå dit eget telt og et læringsområde i naturen, hvor aktiviteterne er i centrum. Centralt opføres en større centerbygning, der huser reception, butik og workshops og tager imod nye gæster.

 

ET CIRKULÆRT DNA

Området er en tidligere campingplads ved foden af ​​bjergene i Inabe, der ligger tæt ved storbyen Nagoya. Byggegrunden vil blive renset for de gamle bygninger og genopbygget på den mest bæredygtige måde ved kun at bruge fornybare byggematerialer og genanvendt bygningsaffald. Projektet skal åbne i foråret 2021

”Vi mener fremtiden er cirkulær. Vores forslag er sammensat af en familie af cirkler, der definerer en række bæredygtige minisamfund. Masterplanen og bygningerne udgør et unikt miljø og skaber en regenerativ oplevelse i naturen, hvor vi inviterer gæster og besøgende ind i grønnere fremtid. Det er vores håb, at vores projekt bliver base camp for en ny type regional naturbaseret udvikling, der fremmer bæredygtig bevidsthed og genforener mange byboere med naturens rigdom.” siger Flemming Rafn Thomsen arkitekt og medstifter af Tredje Natur, der har været ledende arkitekt på forslaget.

De tidlige civilisationer i Danmark og Japan blev grundlagt i cirkulære forsamlinger og var ofte centreret omkring en udtalt påskønnelse af naturressourcer, ild, vand og mad. Cirklen er en universel form, der symboliserer lighed, åbenhed og demokrati. Det er derfor blevet kernen i selve design-DNA, som gruppen bag projektet håber at etablere på Ugakei i Japan.

REGENERATIV TURISME
Projektet markerer et paradigmeskifte væk fra storbykulturen og eventturismen og hen imod en turismeform, som ikke efterlader et varigt aftryk i naturen. Dermed ligger den godt i tråd med den øgede globale opmærksomhed på bæredygtige løsninger. Udover de permanente bygninger, vil parken bestå af de karakteristiske luksuriøse og rummelige Nordisk bomuldstelte, som japanerne elsker og som egner sig perfekt som semi-permanente bygninger, der giver en utrolig nærhed til naturen uden at gå på kompromis med komfort og plads og uden at efterlade et varigt aftryk i naturen. Parken bygges i et område med adskillige vandreruter, stor diversitet i den omkringliggende natur, maleriske landskaber og et bjerg på 1300 m, hvorfra man har udsigt til Stillehavet.

Projektet har til formål at skabe en ny type bæredygtigt turismetilbud. Turismesektoren er blandt de største syndere mod den grønne omstilling, fordi den typisk bygger på overforbrug og forurenende transportformer og efterlader store aftryk på naturen. Samtidig er den dog en væsentlig del af økonomien i mange samfund og fundamentet for rigtig mange ufaglærte arbejdspladser. Så løsningen skal findes i at ændre turismen, ikke afskaffe den. Derfor vil parkens gæster opleve at blive oplært i bæredygtige kundskaber, der vil hjælpe dem til at udvikle sig som mennesker og de samfund de er en del af. Noget, som projektets parter mener vil blive meget efterspurgt i fremtiden.

KORT OM PROJEKTET
Projektet omfatter en centerbygning, hytter, arrangementer, teltdæk og landskabsbroer samt servicefaciliteter og andre opgraderinger af området. Der skabes også et stort offentligt campingområde på et naturskønt flodplateau med en bæk fra bjerget omringet af flere vandfald. Alle nye elementer er baseret på et cirkulært design, og de er designet til at skabe fællesskab og stimulere aktiviteter under åben himmel. Arkitekterne har designet med fokus på at skabe optimale mikroklimaforhold, så vind og sol udnyttes til at forlænge sæsonerne. Centerbygningen foldes omkring en central gårdsplads, der beskytter mod vinden i den tidlige og sene sæson og har en optimeret tagprofil, der fanger de lave solstråler i vintersæsonen og giver skygge i det varme japanske sommerhalvår

 

FAKTA

Projekt navn: Nordisk Hygge Circles – Ugakei
Sted:
Inabe, Japan
Kunde:
Nordisk og Inabe
Projektteam:
Tredje Natur, Structured Environment and Henrik Innovation
Projektype:
Inviteret konkurrence
Status:
Igangværende, åbner forår 2021

INFO OM PROJEKTTEAMET

INABE
Inabe er en region i den mellemstore japanske by med samme navn, beliggende mellem de store byer Osaka, Kyoto og Nagoya, lige midt i Japans største ø, den langstrakte Honshu-ø. I udkanten af ​​regionen ligger det naturlige område Ugakei, hvor parken skal etableres.
https://goo.gl/maps/qhNCEvbfJ7vDUfFB8

NORDISK
Nordisk er et dansk udendørsmærke med hovedkontor i Silkeborg, Danmark, hvor de udvikler produkter til fantastiske naturoplevelser. Nordisk har stor succes med deres udendørs produkter i Japan. www.nordisk.eu

TREDJE NATUR
Det danske arkitektstudie Third Nature (kaldet Third Nature på engelsk eller サ ー ド ネ イ チ ャ ー på japansk) betragter deres projekter som ’menneskelige løsninger på menneskeskabte problemer’. Denne optimistiske, men alligevel udfordrende tilgang, fører til innovative forslag til nye bygningstypologier og landskaber, der er udviklet med en dyb forståelse af naturens økosystem såvel som byens, bygningers og arkitekturens spilleregler.
www.tredjenatur.dk

STRUCTURED ENVIRONMENT
Structured Environment er en ingeniørvirksomhed med afdelinger i Japan, Danmark og Storbritannien, der har specialiseret sig i at minimere forbruget af byggematerialer.
https://www.structuredenvironment.com/

HENRIK INNOVATION
Henrik Innovation er en rådgivende ingeniør, der rådgiver virksomheder inden for byggebranchen inden for energi, indeklima og bæredygtighed.
https://www.henrik-innovation.dk/