Bland 10 nyere tegnestuer er TREDJE NATUR blevet inviteret til at skrive kort essay om kontorets største oplevelse i 2015. Det blev til dette korte indlæg i fagbladet Landskab der fortæller om hvordan både den nye by Vinge ved Frederikssund og klimaparken Enghaveparken på vesterbro, på trods af deres ultimative forskelle finder en fællesnævner i at optimere forhåndenværende naturer.

FØRST EN REFLEKSION
Det seneste års største faglige oplevelse knytter sig til to af tegnestuens projekter – ét i den tætte historiske by og ét i det åbne land. Først to refleksioner foranlediget af forskeren Vaclav Smils bog Harvesting the Biosphere:

1. For 10.000 siden år var 99% af klodens biomasse vild natur. I dag udgør mennesket og den domesticerede natur hele 98%. Med kun 2% vild natur tilbage må vi indse at ’natur’ herefter må være en menneskelig udtryksform.
2. I de sidste 3 år har Kina brugt mere cement end USA brugte i hele det 20. århundrede. Vi oplever således aktuelt et ekstremt accelereret og perspektivløst stofskifte, der vedholdende skubber kloden ud i stadigt voldsommere kriser.

Vinge Station og Centrum

VINGE
Vinge er en ny by på bar mark. Her har Frederikssund Kommune udstukket Danmarks største udviklingsområde på 370 ha. Med naturens pragmatikker som udgangspunkt har teamet udviklet centrum på 183.000 etagemeter. Byen er bygget op om et grønt hjerte og en station. Stationen har netop vundet Leaf Award, fordi den formår at forene by og natur via et udfordrende urbant terræn, der lærer af områdets istidstopografi. Dermed skaber vi via en ’geoarkæologisk’ tilgang afsættet for, hvordan den nye by finder sin særegne DNA.

Næsten 2/3 af Danmarks areal går til landbruget, hvoraf hele 80% af produktionen går til foder. Dermed er der grundlag for ambitionen, at når der så ikke længere findes jomfruelig jord, hvor meget naturværdi kan vi så skabe grobund for i de nye byinvesteringer – til ligelig glæde for både bier og beboere?

Enghaveparken ved 100-års regn

ENGHAVEPARKEN
Enghaveparken er et landskabsarkitektonisk mesterværk, der skal fredes. Samtidig skal den nyklassicistiske folkepark tilbageholde 24.000 m3 skybrudsvand. Et catch-22, som teamet løser ved at anlægge et urbant dige langs parkens kant. Diget udnyttes til sidde- og bevægelsesmuligheder i det daglige og vil ved skybrud kunne tilbageholde meget store mængder vand. Dertil skabes yderligere plads til vandet via udgravninger i parkens rum, bl.a. ved multibanen, hvor der graves ned i 3 meters dybde. Hermed skabes et sænket amfiteater rundt om banen, som vil kunne samle borgere i hundredetal til f.eks. politiske vækkelsesmøder, elektronisk musik og sportsevents.

Den stringente parkgeometri opnår med ændringerne dermed en slags kulturel topografi, der med vandets komme introducerer et nyt begivenhedsparadigme for, hvordan livet kan udfoldes i byen, for 1 million årlige besøgende.

MANGESTRENGET
De to projekter udspænder tegnestuens virke i ultimative modsætninger. Fællesnævneren, som den nye by på bar mark deler med den klassiske park, er optimeringen af de forhåndenværende naturer. Og derigennem opnåelsen af et livskraftigt natur- og kulturgrundlag for brugernes hverdagsliv. Vi ser grundlaget for en ny helhedsorienteret kultur og praksis, hvor den muligvis håbløse drøm om at nå helskindet igennem de næste 10.000 år her og nu skaber en mangestrenget oplevelse af mening hos arkitekt og bruger.

TREDJE NATUR

Læs mere om Landskab
Læs mere om Vinge
Læs mere om Enghaveparken